Deze week faciliteerde ik een Workshop creatief denken aan docenten in het MBO. Als uitdaging hadden ze de vraag ‘Wat kan ik doen om studenten nieuwsgierig te maken?’
Prachtige vraag. Naar mijn idee schot in de roos. Deze docenten snappen de kern van het onderwijs. Want nieuwsgierigheid is de motor van het zich ontwikkelende ik. Zónder nieuwsgierigheid komen we niet in beweging. Als je naar succesvolle mensen in de geschiedenis kijkt zie je dat ze vooral gedreven werden door nieuwsgierigheid om hun horizon te verbreden. Door nieuwsgierig te zijn durven we van gebaande paden te gaan en risico’s te nemen. Het zorgt voor nieuwe ervaringen en we breiden onze kennis, vaardigheden en competenties uit.
Todd Kashdan heeft veel onderzoek gedaan naar nieuwsgierigheid. Hij wilde weten wat de ingrediënten zijn voor het creëren van een bevredigend leven. Wat blijkt het hoofdingrediënt te zijn? Nieuwsgierigheid. Het is een bijzondere vorm van aandacht, we willen ontdekken, mogelijkheden zien, onderzoeken. En die kwaliteit van onze aandacht geeft energie, geeft bevrediging. Want door nieuwsgierig te zijn gaan we onderzoeken. Onderzoek levert nieuwe ontdekkingen en ervaringen. Dat smaakt naar meer, dus we gaan verder op zoek. En zo groeien onze kennis en vaardigheden. En zo verdiepen we ons leven.
Hij zet mooi het contrast in houding neer, het verschil tussen een nieuwsgierige houding en de behoefte aan zekerheid.
Nieuwsgierigheid versus Behoefte aan Zekerheid:
Creëren van Mogelijkheden – Beperken van mogelijkheden
Geeft energie – Put uit
Onderzoek – Afronding
Beweging – Herhaling
Relaties – Defensieve houding
Ontdekken – Zeker weten.
Troost je, je zit nooit helemaal links of rechts. Ook een supernieuwsgierig mens zal af en toe in herhaling vallen of menen dingen zeker te weten. Het is aardig jezelf eens langs deze meetlat te leggen.
En met nieuwsgierigheid is het net als met creativiteit, je bent ermee geboren. Iedereen heeft het maar als je het niet onderhoudt bloedt het dood. Met enige inspanning en bewustzijn kun je het weer oppakken en verder ontwikkelen.
Kashdan heeft veel wetenschappelijk bewijs verzamelt rondom nieuwsgierigheid.
Het heeft invloed op je gezondheid: nieuwsgierige mensen leven langer.
Het leidt tot een grotere intelligentie, en meer nieuwsgierigheid gaat vaak gepaard met een groter analytisch vermogen en probleemoplossende vaardigheden.
Nieuwsgierigheid is de motor achter kleine en grote momenten van betekenis.
Het levert meer en betere relaties op.
En uit onderzoeken blijkt dat nieuwsgierigheid en enthousiasme consequent in de topvijf staat als het gaat om punten die worden gelinkt aan het leiden van een aangenaam, aantrekkelijk en betekenisvol leven.
Ik zie duidelijke verbanden tussen nieuwsgierigheid en creativiteit. Naar mijn idee is nieuwsgierigheid de basis, het gaat om die open houding, die specifieke zorgvuldige aandacht die je verder brengt in het leven.
Met dank aan Todd Kashan – Nieuwsgierigheid (uitgeverij Spectrum).
Geef een reactie