En wie is er eigenlijk creatiever? Als we het hebben over creativiteit lijkt de focus meestal te liggen op de creatieve Vernieuwers (de Innovators). Daarmee wordt een scheef beeld geschetst van de betekenis van creativiteit.
Want als we goed naar allerlei vernieuwingen in de maatschappij kijken komen die vaak voort uit verbeteringen en het steeds verder toevoegen van nieuwe mogelijkheden. Steve Jobs staat te boek als een groot veranderaar, maar ook hij was meer een Verbeteraar, voortbouwend op een telefoon die er al was.
Het goede nieuws is dat zowel Verbeteraars als Vernieuwers creatief zijn. Ze hebben alleen een andere stijl van creativiteit. Zowel in: welk probleem ze het liefst aanpakken, de manier waarop ze dat aanpakken en de uitkomst van hun aanpak. Die stijl heeft niets te maken met IQ en ook niet met het vermogen om creatief te zijn. Het is een voorkeur stijl die persoonlijk is.
Meestal worden de creatieve Vernieuwers tegenover de niet creatieve Verbeteraars afgezet. Hiermee wordt het idee opgeroepen dat Vernieuwers altijd creatief zijn en Verbeteraars nooit. Als je dit doortrekt en bedenkt dat stijl en niveau van creativiteit onafhankelijk van elkaar zijn, kun je mensen indelen in 4 categorieën: de creatieve Verbeteraar, de niet creatieve Verbeteraar, de creatieve Vernieuwer en de niet creatieve Vernieuwer.
In vind dat een interessante kijk op mensen en de manier waarop ze omgaan met de problemen.
De motivatie van Verbeteraars is om dingen beter te doen en ze zijn vooral gericht op de bruikbaarheid van een idee. De Verbeteraar gaat meestal uit van het bestaande systeem en gaan dat helemaal optimaliseren. Hij werkt adequaat, is logisch, betrouwbaar, precies, coöperatief en houdt van groepscohesie. Hij is loyaal en toont veel vakmanschap. De voorstellen waarmee hij komt zijn vaak goed te implementeren omdat deze praktisch zijn en goed toepasbaar in het bestaande.
De Vernieuwers hebben een grote voorliefde om dingen anders te doen. Ze neigen tegen het systeem in te gaan, of het in ieder geval aan de kant te leggen. Ze bekijken de situatie van verschillende kanten, kunnen ongestructureerd werken en werken het liefst aan verschillende dingen tegelijkertijd. Soms niet zo sensibel voor de omgeving waarin ze werken. Ze komen met originele ideeën of producten die meestal aantrekkelijk en overdraagbaar zijn. Ze brengen de dynamiek die een organisatie nodig heeft om niet te verstenen.
Verbeteraars en Vernieuwers zitten vaak in elkaar allergie. Verbeteraars worden door vernieuwers gezien als: degelijk, conformerend, voorspelbaar, star en getrouwd met het systeem. Terwijl de Vernieuwer wordt getypeerd als: onpraktisch, out-going, aandachttrekker, dissonanten en systeem ondermijner.
Herken je jezelf in één van deze stijlen? Of in de vooroordelen die je over je heen krijgt of die een ander over jou heeft? Dat je je groen en geel ergert aan de collega die naar jouw gevoel altijd jouw idee afkraakt met: ‘te wild en dat werkt toch niet’. Of heb je het gevoel dat je altijd mee moet in het tempo van die ander en jouw voorstel tot verbetering wordt afgedaan met: ‘niet baanbrekend genoeg‘.
Jammer toch dat we elkaar in een hok duwen en niet zien wat de kwaliteiten van de ander zijn. Laten we de verschillen meer verwelkomen, we hebben ze nodig.
Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe groter het verschil in score is op de schaal van Verbeteraar – Vernieuwer*, hoe groter het communicatie en samenwerkingsprobleem is.
Inzicht in stijl en erkenning van de creativiteit van jezelf en de ander kan volgens mij een grote bijdrage leveren aan beter begrip. En daardoor aan een veel efficiëntere manier van samenwerken.
Want beide stijlen van creativiteit zijn nodig voor de hele range van problemen waar je als mens of als organisatie gedurende een langere tijd mee te kampen hebt. Een diversiteit van problemen vraagt om een diversiteit in het team. Diversiteit in denken en handelen.
Het is belangrijk om eerst na te gaan welk probleem aangepakt moet worden en wat de gewenste uitkomst is. Dan kun je beslissen op welke manier je de kwaliteiten van de Verbeteraars en de Vernieuwers inzet.
Wat herken je in bovenstaande? En hoe denk jij dat Verbeteraars en Vernieuwers meer kunnen bouwen op elkaar kwaliteiten? Hoe ervaar jij dat op jouw werk?
* Dit blog is gebaseerd op een artikel over The Adaption – Innovation’s theorie van Kirton. Zijn uitgangspunt is dat alle mensen problemen oplossen en creatief zijn. Het meetinstrument dat hij heeft ontwikkeld, meet denkstijl: de stijl waarmee we problemen oplossen en creatief zijn. Wil je hier meer van weten? Laat het weten.
Geef een reactie