Een grap? Nee helemaal niet.
Kom je ook?
Hoe kunnen we een klimaat scheppen waarin fouten maken mag, waarbij mislukking niet gezien wordt als falen maar als een poging om iets te laten lukken. Churchill zei het al:
Succes is het vermogen om van mislukking naar mislukking te gaan zonder aan enthousiasme in te boeten.
Als je kijkt naar de berichten op Social media dan gaat het altijd bijna altijd over lukken. Dat versterkt het beeld dat mislukken vermeden moet worden, in ieder geval niet in de openbaarheid gebracht moet worden. Als je faalt moet je je schamen. Als je een fout maakt moet je meteen aftreden. Als je een fout maakt ben je een loser.
Ook binnen veel organisaties kom ik een ‘afrekencultuur’ tegen. Men wil voor de buitenwereld overkomen als een innovatieve organisatie terwijl er niet een werkelijk klimaat ontwikkeld wordt waarin dat ook mogelijk is. Vaak gebeurt het subtiel en vraag ik me wel eens af of managers zich voldoende bewust zijn van hun stijl van leidinggeven. Stuur je aan vanuit vertrouwen of vanuit wantrouwen?
Een organisatie die innovatief wil zijn kan dat alleen als er ruimte gemaakt wordt voor een creatief proces. En in dat creatieve proces komen we de paradox tegen. Creativiteit heeft te maken met nieuw en ongewoon. De relatie tussen creativiteit en fouten maken ligt voor de hand. Creativiteit houdt in dat je iets nieuws doet en veel mensen ‘falen’ als ze iets voor de eerste keer doen. Je gaat namelijk van het gebaande pad af, het vraagt iets te doen wat je nog niet eerder hebt gedaan en dat kan tot fouten leiden.
En of je iets als fout of als mislukking bestempeld heeft weer te maken met je benadering. Edison en zijn team hebben letterlijk duizenden tests gedaan om de gloeilamp te ontwikkelen. Het verhaal doet de ronde dat na 1000 pogingen Edison de vraag kreeg: “Hoe voelt het om zo laat in uw carrière een mislukking te zijn?” Edison antwoordde: “Jongeman, je hebt geen idee hoe de wereld in elkaar zit. Jij ziet na 1000 pogingen mislukking, ik zie echter dat we veel dichter bij de oplossing zijn”.
Mensen in een groep komen en kiezen meestal niet voor het meest creatieve idee, dat heeft te maken met de angst voor falen. Je kunt uitgelachen worden, als outcast behandeld worden. Het raakt aan je zelfvertrouwen.
Van nature reageert ons brein al in een vroeg stadium op gevaar. Door de angst serieus te nemen zorgen we voor veiligheid en voor eeuwen heeft dat ook betekent dat mensen in leven bleven. Als je dus vanuit een evolutionair standpunt kijkt hebben mensen geleerd om voorzichtig te zijn in nieuwe situaties, deze kunnen gevaarlijk zijn. Terugtrekken is een normale reactie.
Jammer genoeg kan angst voor fouten maken en de daarbij geassocieerde schaamte mensen er van weerhouden om hun volle potentieel te leven. Om echt creatief te zijn is het goed om fouten te omarmen en in te calculeren dat je risico’s moet nemen.
Hoe kun je dit in op organisatieniveau, team en individueel niveau stimuleren?
Kom ook op 1 April naar Hulde aan de mislukking.
Waar: Fermerie, Muggeplein 5, Deventer
Wanneer: 1 april van 13.30 tot 16.30
Kosten: €25,- (gratis voor community-leden)
Opgave: info@dezeevanmogelijkheden.nl
Geef een reactie